Peta Sejarah Kuala Rompin

Rompin, Pahang

Sumber daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.   Rompin adalah sebuah daerah yang terletak di bahagian selatan negeri ini. [1] Ia adalah satu kawasan yang bersempadan dengan negeri ini. Lokasi yang berhampiran Endau, Mersing, Nenasi dan Kuantan.

Asal-usul Rompin

KISAH PERTAMA: Dikatakan pada satu-satu masa di kawasan ini terdapat pokok Ru. Ru pokok adalah unik berbanding dengan pokok-pokok ru lain yang hidup di sini kerana melata bentuk ramping.Mengikut cerita lilitan pokok itu boleh mengandungi sebanyak 40 orang untuk makan bersama-sama. Pada orang pertama memanggil ini nama tempat sebagai pain tanpa lemak, dan akhirnya nama tempat ini bertukar menjadi Rumpin dan Rompin.

KISAH KEDUA: Daerah Rompin terletak di bahagian selatan negeri Pahang, bersempadan dengan negeri Johor Darul Takzim.Kuala Rompin pada asalnya sebuah perkampungan nelayan.Sejarah namanya dikaitkan dengan pokok ru atau cemara yang tumbuh sepanjang pantai di Rompin. Antara banyak pokok ru yang ada, terdapat sebatang pokok ru yang besar dan tinggi.Yang anehnya pokok tersebut ramping di tengahnya.Hal ini manghairankan penduduk tempatan dan cerita ini menjadi buah mulut orang.

Ada yang menganggap keganjilan ini sesuai dijadikan penempatan. Semenjak itu, tempat itu dikenali dengan nama Ru Ramping.Oleh kerana namanya panjang,penduduk memendekkan kepada Rumping.Disebabkan dialek tempatan perkataan Rumping menjadi Rumpin dan dieja 'Rompin'.

Bandar yang kemudiannya terbangun di Sungai Rompin ini diberi nama Kuala Rompin.Bandar Kuala Rompin dipercayai dibuka oleh Datuk Pahlawan Ahmad pada tahun 1888.Beliau adalah seorang yang amat berjasa kepada Sultan Pahang pada masa itu. Oleh kerana jasa belia Sultan menganugerahkan Datuk Pahlawan Ahmad untuk menjaga dan membangunkan Kuala Rompin pada masa itu.

 


Sejarah Rompin

Pada tahun 1926, Kuala Rompin merupakan sebuah perkampungan nelayan yang sering dikunjungi oleh pedagang-pedagang yang berulang-alik dari Singapura dan Kuantan. Pada tahun 1952, kerajaan Pahang menubuhkan empat sub-daerah Jerantut, Chenor, Triang dan Rompin. Bagi memudahkan penubuhan sistem pentadbiran. Pegawai Tadbir dilantik untuk menjalankan Penolong Pegawai Daerah ditempatkan di kawasan kecil ini. Pada 16 Disember 1952, seorang pegawai British J.B. Melford telah dilantik sebagai Penolong Pegawai Daerah Rompin merupakan yang pertama bagi kawasan kecil menjalankanpentadbiran Rompin. Sebelum ini digunakan sebagai kawasan yang kecil, Daerah Rompin adalah daerah di bawah pentadbiran bandar. Sebaik sahaja ke dalam kawasan yang kecil, Pentadbiran Daerah Rompin dibahagikan kepada lima daerah iaitu Tioman, Endau, Pontian, Keratong dan Kuala Rompin. daerah Kuala Rompin Rompin sebagai pusat pentadbiran. Pada 31 Julai 1976, Sultan Pahang, Kebawah DYMM Sultan Haji Ahmad Shah Al Musta'in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Al mengisytiharkan dan memashyurkan kawasan Rompin secara keseluruhan serta daerah-9 di kawasan ini pada keadaan Pahang Darul Makmur.

Kuala Rompin, Pahang

  • Mukim Keratong
  • Mukim Bebar
  • Mukim Rompin
  • Mukim Pontian
  • Mukim Endau
  • Mukim Tioman

Keluasan Daerah Rompin - 1296533.7 Ekar
Jumlah bilangan Penduduk, 130,900 Orang (Unjuran bagi tahun 2017)

Tarikh Kemaskini: 23/09/2019 15:39:21

Halaman ini sudah dipaparkan sebanyak 6641 kali.


Kembali ke Atas