Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman adalah mukim dan sebuah pulau di Daerah Rompin, Pahang, Malaysia. Ia terletak 32 kilometer (20 batu) dari pantai timur negeri itu, [2] dan panjangnya 20 kilometer (12 batu) dan 12 kilometer (7.5 batu). Ia mempunyai lapan kampung utama, yang terbesar dan paling ramai penduduk Kampung Tekek di utara. Pulau padat yang padat ini jarang dihuni, dan dikelilingi oleh banyak terumbu karang, menjadikannya tempat menyelam yang popular. Terdapat juga banyak resort dan chalet di sekitar pulau yang mempunyai status bebas cukai.

Pantai-pantainya telah dituntut digambarkan dalam filem 1958, Pasifik Selatan sebagai Bali Hai tetapi ada bukti yang menunjukkan ini adalah tuntutan palsu. [3] Pada tahun 1970-an, Majalah TIME memilih Tioman sebagai salah satu pulau paling indah di dunia.

Pulau ini dihidangkan oleh feri dari tanah besar Malaysia, Sehingga 2013, Berjaya Air melayan pulau ini dengan perkhidmatan kapal terbang kipas dari Lapangan Terbang Changi di Singapura dan pada masa kini, terdapat hanya satu syarikat yang mengendalikan laluan dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang , Selangor ke Pulau Tioman.
Syarikat itu dipanggil Perkhidmatan Penerbangan Sistematik, dan dengan satu pesawat Cessna prop tunggal kecil, perjalanan mengambil masa sekitar 1 jam 15 minit. Pulau ini adalah sebahagian daripada wilayah Pahang, walaupun ia secara geografi lebih dekat dengan tanah besar Johor berbanding dengan tanah besar Pahang, dan diakses melalui perkhidmatan feri dari bandar pantai Mersing, Johor. Di dalam Pulau Tioman terdapat empat kampung: Salang, Tekek, Juara dan Air Batang.

Tarikh Kemaskini: 10/04/2018 16:31:47

Halaman ini sudah dipaparkan sebanyak 1897 kali.


Kembali ke Atas